Bleed aanpassen

Bleed (ofwel "de afloop")  is een belangrijk concept in de wereld van grafisch ontwerp en drukwerk. Het verwijst naar de extra ruimte rondom een ontwerp die ervoor zorgt dat er geen witte randen ontstaan wanneer het wordt geprint en vervolgens wordt bijgesneden.

Stap 1: Documentinstellingen

Bij het opzetten van je grafisch bestand moet je ervoor zorgen dat je de juiste bleed-instellingen gebruikt. Ga naar het menu voor documentinstellingen in je ontwerpsoftware (zoals Adobe Illustrator of InDesign) en stel de bleed-waarde in op de gevraagde waarde. Bij Minerva Signing is dit in de meeste gevallen 1 cm rondom.
Card image cap

Stap 2: Ontwerp binnen de bleed

Zorg ervoor dat je ontwerp zich uitstrekt tot aan de bleed-markeringen. Dit betekent dat de achtergrond en eventuele afbeeldingen of kleuren die tot aan de rand moeten lopen, de bleed-ruimte moeten vullen. Het is essentieel dat belangrijke elementen niet binnen de veiligheidsmarge komen (houd rekening met meestal 1 cm binnen de trimlijn). Bij een speciale afwerking (zoom, tunnel, etc.) van het product moet je rekening houden met een veiligheidsmarge van 2 cm. Plaats daarom geen belangrijke beelden, logo's en/of teksten binnen deze marge omdat dit eventueel verloren kan gaan bij een afwijking in het snijden of afwerken van het product. Voor al ons drukwerk en producten van de labellijn geldt een veilige marge van 3 mm. Bij peesdoeken raden we aan om een marge van 3,5 cm aan te houden.

Card image cap

Stap 3: Exporteer met Bleed

Bij het exporteren van je bestand voor drukwerk, moet je ervoor zorgen dat je de bleed opneemt. Kies de optie voor het opnemen van bleed tijdens het exporteren of afdrukken. Dit zorgt ervoor dat alle ontwerpelementen die zich in de bleed bevinden, worden meegenomen in het definitieve bestand.

Stap 4: Controleer je Bestand

Voordat je je bestand bij ons upload, controleer je of de bleed correct is toegepast. Open het bestand en zoom in op de randen. Zorg ervoor dat er geen witte randen zijn en dat alle elementen die tot aan de rand moeten lopen, zich uitstrekken tot in de bleed. Last but not least: upload je bestanden zónder snijtekens! Door deze stappen te volgen, zorg je ervoor dat wij jouw ontwerp professioneel kunnen printen zonder ongewenste witte randen.

De Bleed is echt van essentieel belang bij jouw grafisch ontwerp omdat het zorgt voor een veilige marge rondom het ontwerp, waardoor mogelijke afwijkingen tijdens het snijden en drukken worden opgevangen. Dit garandeert een naadloze en professionele afwerking, voorkomt ongewenste witte randen en draagt bij aan een consistent hoogwaardig eindresultaat